Biobased elastische gietvloer

gemaakt van twee componenten 50% biobased hars

Deze hars bestaat uit twee reactieve componenten (A + B) die na mengen uitharden tot een rubberachtig materiaal. Component A is gebaseerd op plantaardige oliën en bestaat voor ca. 85% uit bio-based koolstof.

Bio-based component A van de hars wordt gemaakt door aan elk van de twee uiteinden van een chemisch product gemaakt uit plantaardige vetzuren, een reactieve groep te koppelen. Component B van de hars is op dit moment nog niet gebaseerd op hernieuwbare grondstoffen. Ook component B heeft reactieve eindgroepen, maar dan van een ander type. Door beide componenten te mengen (op de plaats van toepassing, bijvoorbeeld op de plek waar een gietvloer moet worden aangebracht), vindt een chemische reactie plaats tussen de eindgroepen van component A en die van component B. Als gevolg daarvan ontstaat een sterk netwerk van chemische bindingen (‘uitharding’) waarbij in dit geval een flexibel veerkrachtig materiaal ontstaat. Belangrijk is dat deze uitharding niet te snel gaat. Het mengsel moet immers de tijd hebben om na uitgieten eerst uit te vloeien.

De volgende stap

Het koppelen van de reactieve eindgroepen aan het vetzuurderivaat is op dit moment geen commercieel proces. Zodra dat het wel is kunnen andere toepassingen voor de hars worden ontwikkeld. Vervolgens is een ‘launching customer’ nodig die de voordelen van de hars, zoals zijn lagere toxiciteit ten opzichte van bestaande harsen, en hoger gehalte aan bio-based koolstof, in de praktijk aantoont.

Meer informatie